Choy ichish oqibatida buyrakda tosh paydo bo‘lishi mumkinmi?

Улашиш:

Ijtimoiy tarmoqlarda sovuq choy buyrak toshlarining to‘planishiga sabab bo‘lishi haqida xabar tarqalmoqda.

HUKM: YOLG‘ON

Ko‘pgina buyrak toshlari asosan kaltsiy oksalatdan iborat, shuning uchun mahsulot bilan ko‘p miqdorda oksalatni iste’mol qilish buyrak toshlarini rivojlanish ehtimolini oshirishi mumkin.

Biroq, bunday shakllanishlarga turli omillar, jumladan, siydikdagi hidratatsiya va tsitrat darajasi ta’sir qilishi mumkin.

Qora choyda  oksalatlar oz miqdorda mavjud, ammo bu buyrak toshlari xavfini oshiradimi? Javob: yo‘q.

Ushbu tadqiqot qora choyning buyrak toshlari paydo bo‘lishiga olib keluvchi xavf omillari ta’sirini o‘rganib chiqdi.

Jami 10 nafar erkak (o‘rtacha yoshi 26 yosh) ishtirok etdi. Tadqiqotning dastlabki besh kunida ishtirokchilar kuniga 1,5 litr mevali choy ichdilar, unda arzimas miqdorda oksalatlar mavjud.

So‘nggi besh kun davomida kuniga besh marta 86 milligramm oksalatni o‘z ichiga olgan qora choy (21 gramm qora choydan tayyorlangan) kuniga 1,5 litr ichishdi.

Har bir choy ichish davrining so‘nggi 24 soati davomida tadqiqotchilar ishtirokchilarning siydigini to‘plashdi va buyrak toshlari shakllanishi bilan bog‘liq turli parametrlarni o‘lchashdi. Bularga siydikdagi oksalat, tsitrat (buyrak toshlarining shakllanishiga to‘sqinlik qilishi mumkin) va kaltsiy oksalat darajasi kiradi.

Natijalar

Qora choy mevali choy bilan solishtirganda siydikdagi kaltsiy oksalat darajasiga hech qanday ta’sir ko‘rsatmadi. 16:00 dan 19:00 gacha yig‘ilgan siydikni baholashda qora choy guruhida mevali choy guruhiga qaraganda bir oz yuqori oksalat va tsitrat darajasi bor edi.

Ushbu tadqiqot buyragida toshlar bo‘lmagan sog‘lom erkaklarda o‘tkazildi va buyrak toshlari paydo bo‘lish xavfi bo‘lgan yoki buyragida toshlar bor odamlarga qo‘llanilishi mumkin emas.

2014-2024 SANGZOR.UZ. "KUMUSH SERVIS MEDIA" MCHJ.