Achchiq ovqat odam hayotini uzaytiradimi?

Улашиш:

Telegram kanallarda achchiq ovqat odam hayotini uzaytirishi haqida ma’lumotlar tarqalmoqda. “Kuniga bir marta achchiq ovqat iste’mol qilish turli kasallik oqibatida o’lim xavfini 14 foizga kamaytiradi.

Achchiq ovatlardagi bioaktiv moddalar yomon xolesterinni kamaytiradi va sog’lom triglitseridlar darajasini saqlab turishi mumkin.” – deyiladi xabarda.

Factchecknet.uz mazkur xabar qay darajada haqiqatga yaqinligini tekshirib koʻrdi.

HUKM:QISMAN ROST

Garvard Jamoat salomatligi maktabining 2015 yil 4 avgustda BMJda chop etilgan tadqiqoti shuni ko’rsatdiki, deyarli har kuni achchiq ovqat iste’mol qiladigan odamlar haftada bir marta achchiq ovqat iste’mol qilganlarga qaraganda o’lim xavfi 14% ga kamaygan. Tadqiqotchilar 2004 yildan 2008 yilgacha Xitoyda deyarli 500 000 kishining sog’lig’i va ovqatlanish ma’lumotlarini baholadilar, bir necha yil kuzatdilar. Tadqiqot kuzatuv asosida o’tkazildi, shuning uchun achchiq ovqatlar odamlarning uzoq umr ko’rishiga sabab bo’lganini ko’rsatmadi, faqat achchiq ovqatni, ayniqsa, yangi va quritilgan qalampir qo’shilgan ovqatni muntazam iste’mol qiladigan odamlar tadqiqot davrida o’lish ehtimoli kamroq bo’lgan. Tadqiqot muallifi doktor Lu Qikapsaitsin kabi achchiq ovqatlardagi bioaktiv ingredientlar xolesterin va triglitseridlarni kamaytirishi va yallig’lanishni yaxshilashi mumkinligini ko’rsatadi.

Yarim million odamni qamrab olgan keng ko’lamli tadqiqot shuni ko’rsatdiki, ko’proq achchiq ovqatni odatda, chili qalampiri shaklida haftada bir martadan ko’proq iste’mol qilganlar yetti yillik o’qish davrida umumiy o’lim xavfi kamaygan. Shuningdek, ular saraton va ishemik yurak kasalligi kabi ba’zi kasalliklardan o’lim xavfi kamaygan. Chili qalampiridagi ba’zi birikmalar, xususan, kapsaitsinning sog’liq uchun muhim foydalari bor.

Qizil qalampirni iste’mol qilish osiyolik va oq tanli odamlarda ishtahani va energiya iste’molini kamaytiradi hamda kasallik xavfini ham kamaytiradi. Ziravorlar tarkibidagi bioaktiv moddalar semizlik, yurak-qon tomir va oshqozon-ichak kasalliklari, turli saraton, neyrogen siydik pufagi va dermatologik kasalliklarda ham foydali rol o’ynaydi. Bundan tashqari, antibakterial ta’sir ko’rsatadi va ichak mikrobiotasiga ta’sir qiladi. Odamlarda diabet, yurak-qon tomir kasalliklari, jigar sirrozi va saraton xavfi bilan bog’liq bo’lgan populyatsiyalarda ta’sir ko’rsatadi.

Uzoq umr ko’rish uchun yutib yuboradigan sehrli tabletka yo’q. Lekin, inson sog’ligiga e’tiborli bo’lishi kerak. 

2014-2025 SANGZOR.UZ. "KUMUSH SERVIS MEDIA" MCHJ.